Jätteenkierrätys kannattaa

Vantaan Energian jätevoimala vierailu

Kirjoittaja Ari Niiniviita.

Teimme 30.10.2018 vierailun erittäin mielenkiintoiseen paikkaan nimittäin Vantaan Energian jätevoimalalle, joka sijaitsee Vantaan Länsimäessä.

Vantaan jätevoimala (kuva: www.poyry.fi/projektit/vantaan-jatevoimalaitos)

www.vantaanenergia.fi tarjoaa tutustumiskäyntejä: Tutustumiskierros kestää 1,5 – 2 tuntia. Opastus perehdyttää jätteiden lajitteluun, kierrätykseen ja  energiahyötykäyttöön sekä jätevoimalan tekniikkaan. Kokonaisuus käydään läpi kuvin ja sanoin, pelin, pienoismallin ja ainutlaatuisen äänimaailman avulla sekä kiertokäynnillä voimalaan.

Mihin kaikkialle rotaryklubin jäsenenä pääseekään? Viime tiistaina vierailimme tutustumassa mitä kotitalouksien jätteille tapahtuu kun keräysautot pääkaupunkiseudulta ja Länsi-Uudeltamaalta ovat tuoneet lastinsa jätevoimalalle.

Olimme osa isompaa tutustujaryhmää (kuvat Ari Niiniviita).

Vierailulla meitä oli noin 30 henkeä, joista Klaukkalan rotareita 14. Saavuimme paikalle klo 18 ja aloitimme vierailun esittelyllä, jossa meille kerrottiin tästä laitoksesta mutta myös jätteiden keräilystä, kierrätysprosessista kotitalouksissa sekä mitä niille kerätyille jätteille täällä tapahtuu ja mihin niitä hyödynnetään.

 

Oppaanamme toimi Anne Kandolin ja saimme hyvän katsauksen jätevoimalan toimintaprosessista jätteiden keräilystä niiden hyötykäyttöön kaukolämmön- ja sähkön tuotannossa

Jätevoimala on nyt toiminut noin 4 vuotta ja käyttää euroopan huippua olevaa arinapolttotekniikkaa jätteiden poltossa. Lopputuloksena syntyy sekä kaukolämpöä ja sähköä.

Tutustuimme erilaisiin ”jätemalleihin”.

Anne Kandolinin esitellessä meille mitä ja miten eri kotitaloustavaroita tulee kierrättää niin aihe synnytti hyvää ja laajaa keskustelua varsinkin muovinkeräykseen sijoitettavista materiaaleista. Hyvä oppitunti jokaiselle kuulijalle!

Lue tästä linkistä muistin virkistämiseksi kodin jätteiden kierrätysohjeet Lassila-Tikanojan sivuilta.

 

Voimalan pienoismallin ja perustoiminnot esitteli Vantaan Energian Annaleena Väkeväinen.

Esittelyhuoneen keskellä oli jätevoimalan pienoismalli ja Annaleena Väkeväinen esitteli miten jäte tulee voimalaan ja miten siitä syntyneet energiat ja kuonat etenevät voimalassa sekä minne ne päätyvät.

Voimala polttaa 370.000 tonnia jätettä vuodessa.

Huippujuttu on se, että 95% voimalaan tuotavasta jätteen energiasisällöstä pystytään hyödyntämään.

Pienoismallissa näkyy ”bunkkeri”, minne jäteautot tyhjentävät kerätyt kotitalousjätteet. Kuvassa näkyvä punainen kahmari nostaa kerralla 10 tonnia jätettä polttouuniin. Huomaa kuinka pieneltä ihminen etualalla näyttää.

Voimalan ”bunkkeri” on jo pienoismallissa valtava ja varsinkin kun sen kokoa vertaa pihassa työskentelevään mieheen sekä pihassa olevaan trukkiin.

Esittelyjen jälkeen lähdimme sitten itse kierrokselle voimalaan.

Täytyy sanoa, että oli melko sokkeloinen rakennus, jossa on kapeahkoja portaita ja käytäviä pitkiä matkoja, mutta onneksi lattiassa oli punainen viiva jota pitkin etenimme oikeaan paikkaan. Pääsimme huoneeseen, jossa oli kaksi ikkunaa; toinen laitoksen ”polttolaitepuolelle” ja toinen ”bunkkeriin”.

Ensimmäisestä ikkunasta näimme siistin hallin, joka olisi voinut olla melkein mistä tahansa isosta teollisuushallista, jossa valmistetaan jotakin. Kiiltävää ja puhdasta. Jäte kulkee putkissa uusissa muodoissaan.

Yllä voimalan sisätiloista otettu valokuva, missä ihmiset? Valvomossa.

Kun sitten siirryimme 5 metriä ja katsoimme toisen lasin läpi, joka piti ”pestä” ensin, jotta siitä jotain näki, niin näimme sen oikean ”bunkkerin”. Oli se valtava ja siellä liikkuva kahmari näytti melko pieneltä. ”Bunkkerin” pohja oli täynnä jätettä. Onneksi hajut jäivät lasin toiselle puolelle. Alla oleva valokuva antaa vain pienen aavistuksen sen koosta.

Pääsimme ikkunasta kurkistamaan bunkkeriin, jossa kahmari (takaosassa) juuri nostaa jätelastia ja vie sen oikealla olevan seinän taakse ja pudottaa uuniin.

Kun ”bunkkeri” oli nähty niin jatkoimme matkaa ja päädyimme valvomoon. Valvomossa 5 työntekijää/vuoro pyörittää koko voimalan tuotantoa. Ei ihme, että tuotantolaitoksessa ei juuri ihmisiä muualla näkynyt.

Monitoreita oli kymmeniä ja kaikissa oli jotain menossa. Tämä työ todennäköisesti kuvaa hyvin tulevaisuuden muitakin työpaikkoja, joissa ihminen ohjaa ja valvoo koneiden tekemää työtä, jota aiemmin on tehty käsivoimin.

Kierroksemme päättyi ja palasimme takaisin esittelytilaan. Koko kierroksen aikana sai esittää kysymyksiä ja hyvin saimme niihin vastauksia.

Vierailulle osallistujat kiittivät esittelijöitä hyvästä kierroksesta sekä Vantaan Energiaa mahdollisuudesta päästä tutustumaan sekä jätteenkierrätykseen että valtavaan jätevoimalaan.

Alle olen koonnut muutamia tietoja ja linkkejä, joista voit tutustua Vantaan Energian jätevoimalan toimintaan tarkemmin.

Miten jätevoimala toimii? Katso video linkistä.

Vantaan Energia:

Julkaistu 31.8.2017

Itä-Vantaalla sijaitseva jätevoimalamme on maailman huippuluokkaa. Se polttaa vuodessa 360 000 tonnia käyttökelvotonta roskaa, jota toimittavat HSY pääkaupunkiseudulla ja Rosk’n Roll Oy Uudellamaalla. Tästä roskasta jätevoimala tuottaa vuodessa noin puolet koko Vantaan tarvitsemasta kaukolämmöstä. Tämän lisäksi voimala tuottaa noin 30 % Vantaan vuotuisesta sähköntarpeesta. Jätevoimalan ansiosta käytimme vuonna 2016 40 prosenttia vähemmän fossiilisia tuontipolttoaineita ja hiilidioksidipäästömme Vantaalla vähenivät noin 15 prosenttia.

Katso tästä linkistä miten roska saa uuden elämän.

Wikipediassakin on tietoa jätevoimalasta, katso linkki.

Facebook
Twitter
Follow by Email